تماشاگه زمان، موزهای در تهران بزرگ است که شما حتی تصورش را هم نمیتوانید بکنید که هزاران ساعت، هزاران ساعت را منتظر ماندهاند تا شما برای دیدار از آنها بروید و از خود بپرسید آیا واقعاً با چند تکه چوب زیر نور خورشید بود که بشر توانست زمان را تشخیص دهد؟ روز و ماه و سال را از هم تمیز دهد؟
هنگامی که به باغِ تماشاگه زمان قدم میگذارید وارد بهشت کوچکی شدهاید که در دورهای، بخشی از باغ فردوس بودهاست. با ساختمانی قاجاری و آبی رنگ که شما را به یاد خانههای عروسکی میاندازد. خانه حسین خداداد، تماشاگهِ زمان. مزین به گچبری هایی از گرههای چینی، آینهکاری و مقرنس کاری. جایی که اگر دوستدار هنر معماری باشید، قطعاً زمانی را به عکاسی دور تا دور این ساختمان اختصاص خواهید داد.
همچنین در جایجای باغ میتوانید انواع ساعتهایی را ببینید که برخی 5500 سال پیش اختراع شدهاند؛ مانند یک ساعت آفتابی که فقط از یک چوب شاخص روی سطحی صاف تشکیل شده است، ساعت آبی، ساعت آبی مکانیکی، ساعت روغنی، ساعت طنابی، ساعت شمعی، ساعت شنی و ...
[caption id="attachment_50190" align="aligncenter" width="500"] ساعت آبی مکانیکی[/caption]
طبقه اول را ساعتهای قدیمیِ اروپایی از کشورهایی مثل سوئیس، فرانسه، انگلیس، آلمان؛ ساعتهایی مخصوص شیفت نگهبانی، ساعتهای مچی، ساعت کِشتی و... فرا گرفته. ساعتهایی مربوط به ناپلئون سوم و لویی شانزدهم. شما حتی ساعتی را خواهید دید از قرن 19 میلادی با پیکرهای از هومر شاعر یونانی.
در همین طبقه با اتاقِ بینظیر اصفهانیها روبهرو خواهید شد که به شکلی چشمنواز و زیبا طراحی شده است. اتاقی متفاوت از کل بنا که حسین خداداد خواست اینگونه طراحی شود. مملو از تنگبریهای (گونهای از آذینهای گچی) استادانه با الهام از اتاق موسیقیِ کاخ عالی قاپوی اصفهان، طراحی تذهیب و تشعیر، مینیاتور، با سقفی از طرحهای خشتی که 99 درصد از مس و 1 درصد از طلااست. همراه تابلویی گچبری در قسمت محراب که نمادی از آفرینش آدم و حوا وَ هابیل و قابیل در باغ عدن است.
طبقه دوم مکانی برای نمایش آثار هوشنگ فروتن است که با استفاده از ساعت، کلاژ شده است و برخی از آنها در سالهای 2013 و 2014 در شهرهایی از آمریکا به نمایش گذاشته شدهاند.
همچنین در همین طبقه شاهد ویترینی مدور هستیم از ابزار تعمیر ساعت مانند سمبه و سمبهدان، سوزن روغنزنی، چفت، چکش، فرچه، چاقو و آچار ساعتسازی، انبردست و دمباریک و ...
قسمتی از همین طبقه در موزه تماشاگه زمان به ابزارهایی برای سنجش روز و ماه و سال اختصاص داده شده است. اسطرلاب و کرهِ سماوی یکی از آنهااست. همچنین شخصیتهای مختلفی از تقویم نویسی و ماکت کتیبه بیستون (قدیمی ترین سندِ تاریخدار ایرانی) و در نهایت ساعتهای افراد مشهور را همراه با نام و عکس ایشان خواهید یافت.
اغلب موزهها دیگر فقط جایی برای دیدن آثار عتیقه نیستند، بلکه میتوانید به عنوان تفریحگاه به این قبیل مکانها نگاه کرده و اوقات خوشی را در آنها سپری کنید. برای رسیدن به این مکان کافیاست به خیابان ولیعصر، ابتدای خیابان سرلشگر فلاحی (زعفرانیه)، نبش چهارراه پرزین بغدادی، پلاک ۱۲ مراجعه و خاطره های خوبی را برای خود رقم بزنید.
از شما دعوت میکنیم برای خواندن مطالب بیشتر، مرتبط با گردشگری به مجله دلتا مراجعه کنید.